Gitár hangolás

A gitár behangolása – hogyan hangoljuk be?

Minden gitáros számára az első és legfontosabb aktus a gitárjáték előtt, hogy megfelelően behangolja a saját gitárját. Új gitárok vagy újrahúrozott gitáros esetében, akár egy gyakorláson belül többször is végre kell hajtani a hitárhangolás műveletét, amely a kezdeti perces hosszúságból megfelelő gyakorlással másodpercekre csökken.

 

INGYENES E-Book

A legnépszerűbb gitár akkord gyűjtemény PDF-ben!

 

Nagyon sok újdonsült gitártanuló küzd azzal a problémával, hogy nem azt a hangzást éri el a pengetés során, mint amit elvárna, vagy amit a gitártanára elvárna tőle. Ez sok esetben nem a technika vagy a gitártanuló hibája. Pusztán abból fakad, hogy nincs megfelelően behangolva adott gitár. Ahhoz, hogy a gitártanulás vagy akár a tábortűz körüli baráti gitározás sikeres legyen, nélkülözhetetlen megtanulni, hogyan kell behangolni jól és pontosan saját gitárunkat.

Mivel a gitár húros hangszer, ezért a megszólaltatása a húrok pengetésével történik. Az igénybevétel, a rezgés elhangolja, megnyúlik a húr, nem azt érjük el, mint az elején.

A gitár húrjai fentről lefelé haladva egyre vékonyabbak, amelyek korábban bélhúrok vagy selyemhúrok voltak, manapság már fém vagy nylon húrokat használnak. Minden gitár hangolása, gitártípustól függetlenül ugyanazt a sémát követi.

A standard gitár alapvető hangolása: E-A-D-G-H-E. Érdemes figyelni arra, hogy az angolban a H-t B-ként jelzik és a B-t Bb-nek. Ez a gitárhangolóknál és a külföldi kottáknál nagyon fontos, hogy szem előtt legyen főleg kezdő gitárosok számára.

A gitár hangolásakor támaszkodhatunk a szabad hangteres hallásra, de segítségül hívhatunk egy gitárhangolót is, mivel főleg a kezdő és a zeneileg még nem annyira kiművelt hallás pontatlanságokra ad alapot, ami nagyban rontja a sikeres gitártanulás esélyét. És ne felejtsük el: élményét!

A gitárhangolás nagyon fontos tudás a gitártanuláson belül. Amikor gitárt hangolsz, tudd, hogy minden egyes húrt egy másik húrhoz képest, ahhoz viszonyítva hangolsz be. Természetesen az első húrnak tökéltesen hangoltnak kell lennie, különben az egész viszonyítási rendszer csúszik. Ha ez a művelet megy, akkor elmondhatod, hogy a speciális eszköz, a gitárhangoló nélkül is képes vagy behangolni a gitárodat.

Hogyan néz ki a hangolás a valóságban? Pengeted a megadott húrokat, amelyek viszonyítasz egymáshoz, s ha nem megfelelőek, akkor a gitárfejen található hangolókulcsok segítségével feszesebbé vagy lazábbá teheted a húrokat. Ezzel éred el, hogy magasabb vagy mélyebb hangon szólaljon meg adott húr. Lehetséges, hogy eltart egy jó darabig, amíg beállítod a kívánt, pontos hangmagasságot, de minél többet gyakorolsz, annál jobban és annál gyorsabban fog menni a hangolás. A füled is, a kezed és a húrok is beállnak egy idő után.

Ha úgy véled, hogy minden húron végigmentél és végeztél a gitárhangolással, akkor szólaltasd meg és ellenőrizd az eredményt. Ha még most is hamiskásan szól, sajnos rossz hír: újra kell kezdeni a hangolást. Körülményesnek tűnik, mégis ez a legjobb módszer, hogy a saját hallásod és próbáid segítségével hangold be a gitárt, nem pedig hangolóval.

Lehetséges, hogy zongorához vagy hangvillához viszonyítsd az adott hangokat, de ez is a rutintől és a kifinomult zenei hallás érzékenységétől függ, hogy megfelelő lesz-e.

Milyen más lehetőségek vannak még a gitár hangolásában? Vannak olyan ún. hangoló sípok, amelyek megadják a hangmagasságot mind a hat húrhoz. De vigyázni kell, mert nincs olyan tiszta és pontos hangja ennek az eszköznek, mint egy hangvillának, zongorának vagy elektromos hangolónak.