Gitár tanulás

Klasszikus és elektromos gitár tanulás

gitároktatás gitártanárral6Általában megvannak azok a gitártípusok és gitármárkák, amelyek megfelelőek a kezdő gitárosok szintjének és elvárásainak. Érdemes tehát mindjárt az elején egy szintnek megfelelő klasszikus gitárt vásárolni, amin elkezdődhet a tanulás, amit aztán ízlésnek megfelelően le lehet cserélni később egy komolyabb hangszerre az ambícióknak megfelelően.

Sokan, akik már előre kiválasztották maguknak, hogy elektromos gitárral akarnak közelebbről megismerkedni, félve teszik fel a kérdést: meg lehet tanulni az alapokat egy fém húros gitáron is? A válasz természetesen igen, azonban, érdemes nem magunk alatt vágni a fát és egy egyszerűbb hangzással és megszólaltatási móddal bíró (nem fájdalmas) klasszikus gitárral túljutni az első leckéken.

A klasszikus gitár vagy más néven spanyol gitár már a 19. század óta bevett húros-pengetős hangszere volt még a komolyzenének is, de természetesen nagyon sok népzene alaphangzásának része. Nem csoda, hogy a klasszikus gitártanulásának régi időkre visszanyúló hagyománya van.

Azonban mielőtt kifejezetten a klasszikus, akusztikus gitártanulás gyakorlati részébe fognál bele, nem árt felkészülnöd a gitártanulás előtt, hogy milyen is a klasszikus gitár, hogyan kell behangolni, milyen a felépítése és mire kell figyelni esetében például akkor, ha használt klasszikus gitárt akarsz vásárolni.

Lényeges kérdések, melyek hozzátartoznak a klasszikus gitárt tanuláshoz. A Gitáregyetem oktatása során klasszikus gitárral könnyedén haladhatsz leckéről leckére – hiszen nem kell fejben sem átkonvertálnod, hogy amit hallasz a videón, az vajon megfelel-e annak a hangnak, amit a Te gitárod (fémhúros, rezonátoros stb.) ad. Illetve, amit megtanulsz egy klasszikus gitáron alapszinten, azt már némi gyakorlás után bátran átteheted fémhúros akusztikus vagy elektromos gitárra is.

A klasszikus gitár legfontosabb ismérve, amely megkülönbözteti a többi gitárfélétől, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből vagy ehhez hasonlóan valamilyen szintetikus anyagból, például nylonból készülnek. A húroknak éppen ezért valamivel nagyobb az átmérője és más a feszítettségi tulajdonsága is, így az egész hangzásra, játékmódra ez kihatással lesz. Ezt érdemes tudnia minden gitártanulónak gitárválasztás előtt, mivel az ujjbegyek fájdalomküszöbe sokszor nem esik egybe a lelkesedés küszöbértékével, így hiába is van kedve még az embernek gyakorolni, ha a fémhúrok annyira kikezdték már a kezét, hogy el kell napolnia a gitározást. Ne tévesszen meg senkit, hogy a húrok közül három erősen fémes benyomású. Erre illik a mondás: a látszat csal.

A klasszikus gitárt tanulásához érdemes azt is megjegyezni, hogy nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel és ujjbegyekkel pengetik. Így nemcsak ritmikus akkordjátékra, hanem többszólamú dallamjátékra is alkalmassá tehető.

A klasszikus gitár évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend. Hírnevét és a klasszikus gitár tanulási kedvet pedig csak támogatják közeli rokonai, a fémhúros akusztikus gitár, illetve az elektromos gitár, amelyek egy egész nemzedék életérzését meghangosító szubkultúrájából nőtték ki magukat a 20. században.